Blog

Osip od pelena - kako nastaje, kako se leči, kako ga sprečiti?

Pelenski osip ili ojed je pojava koja se često sreće kod beba, sve do druge godine života, jer u tom periodu deca se odvikavaju od pelena. Početkom 21. veka u svakodnevnoj upotrebi počinju se koristiti pelene za jednokratnu upotrebu, što će tadašnjim roditeljima znatno olakšati posao presvlačenja.

Pročitaj više

Da li cucla sprečava razvoj govora?

Danas je normalno videti da deca nose cucle, šta više, to izgleda veoma slatko. Međutim, da li ona treba da bude deo svakodnevnice i da li je ona deci uopšte potrebna? Da li ima neka neželjena dejstva na razvoj govora? Kada je pravo vreme da se dete odvikne od nje?

Pročitaj više

„Moje dete plače bez razloga“

Većina roditelja deli mišljenje da njihova deca plaču bez razloga. Plakanje koje izgleda da je bez razloga većina roditelja shvata kao instrument za dečije manipulisanje, postizanje ciljeva i ispunjavanje želja koje je dete zamislilo.

Pročitaj više

Moje živahno dete

U dečijoj je prirodi da budu živahna tj da trče, skaču, viču, kao i da su stalno u pokretu. Deci je potrebna sloboda da bi nesmetano istraživala svet koji ih okružuje.

Pročitaj više

Da li deca treba da spavaju u roditeljskom krevetu?

Ovo pitanje zaokupiralo je pažnju mnogih stručnjaka onog trenutka kada su shvatili da veliki broj dece do 6-te godine još uvek spava sa jednim ili oba roditelja. Zbog toga, potrudićemo se da damo odgovore na ovo pitanje tj. da sagledamo da li je ova navika štetna za dečiji razvoj?

Pročitaj više

Oprez! Sok ne može zameniti vodu

Česta je pojava u poslednje vreme da roditelji svojoj deci daju sok umesto vode, uz obrazloženje da „dete neće da pije vodu“. Voda je jedina tečnost koja može utoliti žeđ i nadoknaditi izgubljenu tečnost i ne može je apsolutno ništa zameniti.

Pročitaj više

Šta raditi kada dete odgovara drsko na Vaše zahteve?

Mnogi roditelji su se bar jednom našli u situaciji da njihovo dete odbija da ih posluša i drsko odgovara na roditeljski zahtev. Kada dete postaje svesno sebe, počinje da ispoljava svoju volju i prolazi kroz razne faze, a jedna od njih je odgovaranje na roditeljske zahteve.

Pročitaj više

Lažni autoritet

Pitanje autoriteta i njegovo uspostavljanje često muči roditelje. Kako ga uspostaviti? Gde postaviti granicu? Osoba za koju kažemo da ima autoritet je ona koja ima moć, znanja, veštine, emocije i sposobnost dobre komunikacije.

Pročitaj više

Problem sa defekacijom - zašto dete odbija pražnjenje

Svaki čovek ima svoje fiziološke potrebe i oni su prirodni za ljudsku vrstu. Na njih se ne može uticati, ali se mogu u određenoj meri kontrolisati. U fiziološke potrebe spadaju disanje, san, potreba za hranom i pićem, ali i potreba za pražnjenjem.

Pročitaj više

Odvikavanje od sisanja palca

Deca mlađeg uzrasta imaju naviku da sisaju palac i to je navika koja ih opušta i smiruje. Studije pokazuju da se ova navika razvija još u neonatalnom periodu i nastavlja se u periodu novorođenčeta i može trajati sve do školskog uzrasta.

Pročitaj više

Fiziološko mucanje - da li postoji razlog za brigu?

Često se susrećemo sa pitanjem postoji li razlog za brigu ako dete muca? Zamuckivanje je prisutno kod velikog broja dece i ono prolazi sa sazrevanjem, odnosno potrebno je da se uskladi mišljenje i govor.

Pročitaj više

Kako da prepoznate bronhitis?

Razne respiratorne infekcije mogu prouzrokovati bronhitis. On se može javiti tako što od svih simptoma bude praćen samo kašljem. S druge strane, akutni bronhitis karakteriše uporan kašalj, grebanje u grlu, curenje nosa i uglavnom se nadovezuje na infekciju gornjih disajnih puteva. Uglavnom je virusnog porekla, ali retko ga mogu izazvati i bakterije.

Pročitaj više

„Mama/tata će... “

'Neka, mama će' je rečenica koju roditelji koriste kada treba da se raspremi lom koji su deca napravila ili da se uradi nešto što deci nije baš zanimljivo. Roditelji je često koriste i prisutna je u prezaštitničkom stavu vaspitanja. Koliko samostalnosti i odgovornosti oduzima ova rečenica?

Pročitaj više

Varičele – ovčije boginje

U poslednjih nekoliko meseci varičele su česta pojava u domovima zdravlja kod dece mlađeg uzrasta. Ova zarazna bolest je česta kod dece predškolskog uzrasta, ali može se javiti u bilo kom životnom dobu. Varičele pripadaju grupi herpes virusa. Najčešće su kod dece uzrasta od dve do osam godina.

Pročitaj više

Alergija na hranu – gluten

Alergija na neku namirnicu praćena burnom reakcijom organizma, predstavlja odgovor našeg imunološkog sistema. U prethodnom blogu govorili smo o namirnicama koje najčešće izazivaju alergije. Posebnu pažnju smo posvetili alergijama koje izaziva mleko, a sada ćemo se baviti namirnicama koje sadrže supstance koje dovode do glutenske intolerancije ili celijakije i mogu da izazovu burne reakcije.

Pročitaj više

Alergije na hranu

Prva i osnovna hrana za svako novorođenče je majčino mleko. Ono sadrži sve hranljive sastojke i materije neophodne za rast i razvoj svakog deteta. Novorođenče prvih meseci života isključivo živi na majčinom mleku. Postepeno se do kraja prve godine uvode namirnice u dečiju ishranu i pritom postoji kalendar kojeg se treba pridržavati.

Pročitaj više

Kada detetu treba reći “ne”?

Reč „ne“ ima veliki značaj u vaspitanju. Roditelji ne treba da je izbegavaju pod izgovorom da se tako gasi dečija mašta ili guši inicijativa ili želja za istraživanjem. Reč „ne“ treba da bude deo roditeljskog autoriteta i treba je koristiti u vaspitanju u određenim situacijama.

Pročitaj više

Prevencija ravnih stopala kod dece predškolskog uzrasta

Ravna stopala ili narodski: “ravni tabani” su deformitet spuštenih krvnih sudova koji se formira u školskom uzrastu i zato je prevencija jako važna. Nastaje kao rezultat slabih mišića i ligamenata, jer stopalo je građeno od 26 kostiju, 33 zgloba i preko 100 mišića tetiva i ligamenata.

Pročitaj više

Kako postupiti kada dete govori ružne reči?

Dete počinja da uči govor u prvoj godini života - od samog rođenja. Već u drugoj polovini prve godine života, dete počinje da izgovara svoje prve reči. Vremenom fond reči se širi I sve je bogatiji i već u trećoj i četvrtoj godini, taj fond je prilično bogat, ali se u njemu mogu naći i neke neprimerene i ružne reči.

Pročitaj više

Da li treba kažnjavati decu

U modernom roditeljstvu termin “kažnjavanje” nije zastupljen, ali ne znači da se ne koristi. Većina problema i teškoća se rešava razgovorom, ali se koristi i kazna kao korektivno sredstvo. Za razliku od modernog, u prošlom vremenu, kazna je bila svakodnevnica u dečijem odrastanju. Moderne teorije ne prihvataju kaznu i smatraju da je ne treba koristiti u vaspitanju.

Pročitaj više

"Kasni odlazak u krevet"

Kasni odlazak deteta u krevet, odlazak u krevet sa elektronskim uređajem ili uspavljivanje uz crtaće, vrlo je česta pojava, ali je jako štetna po dečiji razvoj. Gledanjem sadržaja koji razbuđuju dete i ostajanje u budnom stanju i posle deset sati uveče, može imati posledice na ponašanje deteta narednog dana, kada će dete biti neraspoloženo, plačljivo i razdražljivo.

Pročitaj više

"Lepa reč gvozdena vrata otvara"

U novije vreme vaspitanje se vrši pričom i razgovorom, i to jeste jedna od najboljih metoda. U prošlosti neposlušnost se fizički kažnjavala. Vrlo često od roditelja se može čuti da i ako ulažu veliki napor u razgovor sa detetom, da mu objasne da neke stvari nisu dobre, dete ipak uradi po svom. Takvo ponašanje nervira roditelje, i smatraju da je dete bezobrazno, tvrdoglavo, neposlušno a da li je to zaista tako?

Pročitaj više

Želim da budem u centru pažnje

Koje dete ne bi volelo da se svet vrti oko njega i da sva pažnja na ovom svetu pripada njemu? Ovakvo ponašanje ne poznaje starosne granice i posledica ovakvog ponašanja je odnos na relaciji roditelji - dete. Mnogi će reći da ne znaju kako je njihovo dete postalo takvo, ne želeći da priznaju da su bili previše popustljivi u vaspitanju.

Pročitaj više

Česte dečije povrede

Najintenzivniji i najburniji razvoj je u periodu predškolskog uzrasta. S obzirom na to da su deca ovog uzrasta veoma aktivna, vrlo često dolazi do bezazlenih povreda karakterističnih za taj uzrast, kao sto su modrice, ogrebotine, oderotine i posekotine.

Pročitaj više

Povratak u vrtić posle dužeg vremena

Deca vrtićkog uzrasta, naročito u doba virusa, sklona su čestim prehladama, koje zahtevaju lečenje uz isključivanje iz kolektiva, a to je posledica nedovoljno razvijenog imuniteta. Zbog slabe otpornosti na virusne i bakterijske infekcije, ali i zbog zaražavanja druge dece iz kolektiva, roditelji decu ostavljaju kod kuće po nalogu i preporuci pedijatra. Takođe, deca mogu da odsustvuju iz vrtića zbog godišnjeg odmora.

Pročitaj više

Da li roditelji prenose stres na decu?

U današnje vreme stil života se znatno promenio u odnosu na onaj iz prethodnog veka. Oba roditelja su zaposlena i zajedno doprinose kućnom budžetu. Vrlo često, zbog obima posla i obaveza, nedostatka vremena za sebe i svoje potrebe, roditelji su neraspoloženi i nervozni, što često utiče i na decu. Američki psiholog koji je sproveo istraživanje na 2000 ispitane dece, došao je do rezultata da čak 90% dece zna kada su njihovi roditelji pod stresom.

Pročitaj više

Prolećni virusi

Proleće je jedno od najlepših godišnjih doba, kojem se svi veoma raduju. Posle duge i hladne zime u kojoj dan traje kratko, proleće donosi novu energiju i toplo vreme. Proleće je godišnje doba u kojem sve počinje da cveta i oživljava, životinje se bude iz zimskog sna, drveće olistava, dan postaje duži. Deca se posebno raduju ovom godišnjem dobu, zbog toga što se skidaju zimske čizme, jakne i topla garderoba, kao i zbog dužeg dana koji mogu da provedu na otvorenom.

Pročitaj više

Vaskršnje priče i igre

Vaskrs je praznik pun običaja, koji su deci naročito važni i zanimljivi. Nekada davno, kako bi pokazali poštovanje ovom hrišćanskom prazniku, roditelji su svoju decu oblačili u novu garderobu, odlazili u crkvu, spremali bogatu trpezu sa tradicionalnim jelima.

Pročitaj više

Pasirana i gnječena hrana

Poznato je da je novorođenčetu, u prvih nekoliko meseci života, majčino ili adaptirano mleko, jedini izvor hranljivih materija. Već od četvrtog pa do šestog meseca, digestivni trakt novorođenčeta je spreman da vari skrob. Već u šestom mesecu, majčino ili adaptirano mleko nije samo po sebi dovoljno da bi zadovoljilo potrebe u tom periodu, kada dete ubrzano počinje da dobija na kilaži. Zbog toga je neophodno uvesti čvrstu hranu.

Pročitaj više

Nemirno dete

Roditelji dece predškolskog uzrasta suočavaju se sa raznoraznim teškoćama u vaspitanju svoje dece. Jedna od najčešćih jeste “nemirno dete”. Ono što je važno za rešavanje ovog problema jeste promišljenost, jer ograničavanje deteta i pokušaji da ga smirite i “ukrotite” uvek izazivaju kontra- efekat. Tada su deca sklona raznim vidovima ponašanja, kao što su: napadi besa, agresivnost i neposlušnost.

Pročitaj više

Da li treba da postoje razlike u vaspitanju dece različitog pola?

U današnje vreme došlo je do promene, odnosno izjednačavanja uloge muškog i ženskog pola. Mame sve više obavljaju poslove koje su pre radile samo tate i obrnuto.

Pročitaj više

Uloga oca u vaspitanju dece

Vaspitanje dece smartalo se, još u primitivnom društvu, obavezom majke. Žene su tada brinule o kući i okućnici i vaspitavale decu. Sa druge strane, muškarci su štitili svoju porodicu, odlazili u lov i obezbeđivali hranu. Vremenom, mišljenje da je ovakva podela rada ispravna, ostalo je dominantno (uloga majke je mnogo važnija od uloge oca, ona preuzima svu odgovornost i angažovanost oko dece, dok otac brine o finansijskoj stabilnosti porodice).

Pročitaj više

“Mama, zašto vičeš na mene?”

Često ćete od dece čuti da ih roditelji stalno grde, kritikuju i viču na njih, a pritom nisu svesna razloga. Mala deca imaju puno energije, neumorna su, stalno trče, skaču, prave buku i graju. Živahan duh i radoznalost glavne su njihove karakteristike, vole sve da vide i sve da čuju i burno reaguju kada im se ta sloboda oduzme.

Pročitaj više