Bronhitis

Bronhitis

Razne respiratorne infekcije mogu prouzrokovati bronhitis. On se može javiti tako što od svih simptoma bude praćen samo kašljem. S druge strane, akutni bronhitis karakteriše uporan kašalj, grebanje u grlu, curenje nosa i uglavnom se nadovezuje na infekciju gornjih disajnih puteva. Uglavnom je virusnog porekla, ali retko ga mogu izazvati i bakterije.

Bronhitis

Najpre se javlja kao suvi kašalj, koji nakon nekoliko dana postaje „produktivan“. U glavnom se dijagnostikuje pregledom pedijatra, koji osluškuje pluća i prvo se pokušava izlečiti sa prirodnim sirupima za iskašljavanje. Ako oni ne daju rezultate na kontroli, pedijatar će ustanoviti da postoji dosta sekreta u bronhijama kao i da se čuje škripanje i sviranje u grudima i u lečenje se uključuje odgovarajući antibiotik. Čest razlog pojave bronhitisa jeste veliko zagađenje vazduha, alergije i hronično oboljenje disajnih puteva. Akutni bronhitis je karakterističan za hladno vreme u toku godine.

Deca mlađeg uzrasta su sklona čestim respiratornim infekcijama, koje su vrlo aktivne od oktobra do marta meseca. Rino virusi i adeno virusi su vrlo česta pojava kod dece, naročito u kolektivima. Da bi se lakše prepoznao potencijalni bronhitis treba pratiti detetovo stanje, obično je malaksalo, muči ga suvi kašalj, slabog je apetita, lako se zamara i plitko diše. Kašalj je izražen noću i tokom noći sekret se sliva u disajne puteve što ga dodatno komplikuje. Kod beba je česta pojava da zbog nemogućnosti izbacivanja sekreta, one isti povrate, jako su razdražljive, plačljive i mogu odbijati hranu. Roditelji uglavnom njihovo disanje opisuju kao "krčanje".

Lekaru se treba obratiti onda kada sekrecija bude pojačana, kašalj produktivan, a izdisaj produžen. Vrlo često se na to stanje nadoveže i bakterijska infekcija koja prouzrokuje visoku temperaturu. Takođe i ako primetite bilo kakvo "zviždanje" , "sviranje" ili "krčanje" treba se obratiti lekaru.

Akutni bronhitis kod dece može trajati 10 dana i kao najduži simptom javlja se kašalj, za razliku od hroničnog koji može da traje i do tri meseca. Za pravilno lečenje neophodno je da se na vreme postavi dijagnoza i otkrije uzročnik na osnovu toga kakav je kašalj, koja je boja sekreta, da li ima temperaturu, a zatim da se počne sa jačanjem imuniteta kako bi se organizam izborio sa virusom.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.