Buntovništvo – pokazatelj da dete teži ka samostalnošću

Buntovništvo – pokazatelj da dete teži ka samostalnošću

Buntovništvo kod dece se definiše kao period kada dete počinje da se suprotstavlja autoritetu i pokušava da se afirmiše kao jednako vredna osoba sa sopstvenim mišljenjem i željama. To se manifestuje kroz neposlušnost, odbijanje da se izvrše zahtevi i agresivnost.

Buntovništvo – pokazatelj da dete teži ka samostalnošću

Psiholozi ga opisuju kao normalni deo razvoja dece u periodu od dve do četiri godine, kada dete počinje da se oseća jednako vredno drugim ljudima, ali još uvek nema sposobnost da razume i poštuje druge ljude. To je period kada dete počinje da se oseća snažnije i da traži više samostalnosti, što može dovesti do sukoba sa roditeljima i drugim odraslima.

Buntovništvo kod dece je normalan deo razvoja. To je period kada se dete počinje osećati kao osoba sa sopstvenim mišljenjem i željama. Međutim, buntovništvo može postati problem, ako se dete ne može nositi sa svojim emocijama ili ako se ne uklapa u okruženje.

Buntovništvo se javlja zbog različitih razloga. To može biti zbog promena u okruženju, kao što je rođenje mlađeg brata ili sestre ili promena u rutini, kao što je početak vrtića. To, takođe, može biti zbog promena u razvoju deteta, kao što je početak govora ili promena u emocionalnom razvoju. Kako biste sa tim izašli na kraj, važno je da roditelji razumeju da buntovništvo nije lični napad na njih, već da je to normalan deo razvoja deteta. Roditelji treba da pruže podršku i razumevanje, kao i da stvore okruženje u kome će se dete osećati sigurno i podržano. Kako bi se sa tim izašlo na kraj, roditelji treba da:

  • 1. Pronađu način da se detetu pruže podrška i razumevanje.
  • 2. Stvore okruženje u kome će se dete osećati sigurno i podržano.
  • 3. Pronađu način da se detetu pruži prilika da izrazi svoje mišljenje i želje.
  • 4. Pronađu način da se detetu pruži prilika da razvija samostalnost.
  • 5. Pronađu način da se detetu pruži prilika da razvija socijalne veštine.
  • 6. Postave granice i jasno objasne detetu šta se od njega očekuje.

Roditelji treba da pruže podršku i razumevanje, stvore okruženje u kome će se dete osećati sigurno i podržano, kao i da omoguće detetu da se izrazi, razvije samostalnost i socijalne veštine. Postavljanje granica i jasno objašnjavanje detetu je, takođe, važno za uspešno prevazilaženje buntovništva.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.