Dečiji crtež

Dečiji crtež

Deca u predškolskom uzrastu ne mogu u potpunosti da opišu svoja osećanja rečima, pa često, kao dopunu u izražavanju, koriste crtanje. Kroz crtež dete projektuje sve svoje potrebe, strahove, želje i očekivanja. Crtanje je deo dečije igre, koja je način istraživanja. Dete pokušava na taj način da objasni emocije koje ne zna da objasni rečima.

Dečiji crtež

Čim počnu da drže olovku, deca počinju da crtaju. Crtanje postaje deo njihovog stvaralaštva. Dečija omiljena aktivnost najranijeg uzrasta je crtanje, kroz koje oni opisuju shvatanje sveta i stvarnosti. Njihova igra na papiru se može analizirati i time možemo otkriti njihova osećanja u datom trenutku. Međutim, ne treba stalno analizirati dečije crteže. Uvek treba dati deci šansu da objasne svoju umetninu pitanjem „Šta si to nacrtao-la“? Ovim pitanjem možete mnogo otkriti, kao npr. šta vaše dete misli, oseća ili želi.

Postoje razlike u crtežima i korišćenju boja kod dečaka i devojčica. Devojčice obično crtaju predmete okruglog oblika, dok dečaci više crtaju predmete četvrtastog oblika. Takođe, devojčice koriste tople i svetle nijase, a dečaci više koriste tamnije boje.

Postoje različite faze crtanja:

1. Faza žvrljanja: dete najpre počinje da drži olovku ili bojicu i ostavlja trag na papiru. Premešta olovku iz jedne ruke u drugu i vuče linije po papiru, što je samo po sebi za njih zabavno i podsticajno. Ovakve crteže ne možete analizirati.

2. Faza simboličkog crtanja: dete počinje da crta stvari koje vidi. Počinje da crta „Čiča Glišu“, crtež nema puno detalja. Tek na kraju ove faze dete počinje da dodaje određene detalje.

3. Faza realističkog crteža: dete počinje da crta šeme i na crtežima ima dosta detalja. Dete može da ubacuje reči, kako bi upotpunilo svoj crtež. Crteži su realistični i mogu se analizirati.

Kada želite da analizirate dečiji crtež onda, najpre, krenite od boja koje dominiraju u crtežu, na primer: crvena boja pokazuje da je dete uzbuđeno, žuta da dete oseća toplinu i da je veselo, roze pokazuje ljubav i omiljena je devojčicama, a plava govori da je dete društveno. Pozicija na crtežu – crtanje na levoj strani papira pokazuje da su deca više privržena majci, a kada crtaju sa desne strane, više su privržena ocu. Crtanje mnogo detalja pokazuje trud, jaki energični potezi pokazuju da je dete nervozno, blage i tanke linije da je dete emotivno. Ukoliko su linije tanke i isprekidane dete pokazuje nesigurnost.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.