Fiziološko mucanje - da li postoji razlog za brigu?

Fiziološko mucanje - da li postoji razlog za brigu?

Često se susrećemo sa pitanjem postoji li razlog za brigu ako dete muca? Zamuckivanje je prisutno kod velikog broja dece i ono prolazi sa sazrevanjem, odnosno potrebno je da se uskladi mišljenje i govor.

Fiziološko mucanje - da li postoji razlog za brigu?

Ponavljanje početnih reči, slova ili slogova tokom govora kod dece uzrasta od dve do pet godina, smatra se fiziološkim mucanjem odnosno normalnom fazom u razvoju. Zbog razvoja govora i usvajanje mnogo novih reči i izraza, fiziološko mucanje se javlja u trenucima kada detetu treba vremena da pronađe odgovarajuću reč odnosno izraz. Deca tog uzrasta često netačno govore, zastajkuju, ponavljaju već izgovorena slova ili čitave reči i to nije mucanje.

Važno je da ukoliko primetite ovu pojavu kod svog deteta, nemojte ga požurivati u govoru, dajte mu vremena koliko god mu je potrebno, ne ispravljajte ga u ranim fazama govora i ne kritikujte njegov govor. To može loše uticati na dalji razvoj govora jer deca osećaju neprijatnost i zbog toga se povlače u sebe. Kao posledica svega, u kasnijem dobu može se pojaviti mucanje.

Postoji četiri tipa mucanja:

  • 1. Fiziološko - javlja se od druge do četvrte godine a to je period kada tek dolazi do sazrevanja govorno jezičkog aparata, kada dete polako počinje da usvaja nove reči i bogati svoj fond. Dete zamuckuje ponavljajući slogove i bira odgovarajuću reč, kako bi ga okolina razumela.
  • 2. Primarno mucanje - javlja se na uzrastu četiri i pet godina. Izraženo je kod dece zbog toga što je dete tog uzrasta izuzetno aktivno i radoznalo, ima mnogo pitanja i društveno je aktivno odnosno socijalizovano. Ima jako razvijenu maštu. Uči se komunikaciji kako verbalnoj tako i neverbalnoj. Postoji veliki nesklad između nadolazećih misli, osećanja, mašte i govorno jezičkog aparata. Bitan je odnos roditelja kada je u pitanju ova vrsta - da budu strpljivi i daju podršku svom detetu u govoru, bez pritiska i kritike.
  • 3. Sekundarno mucanje - javlja se kod dece školskog uzrasta. Karakteristično za ovu vrstu mucanja, za razliku od od prethodne dve je, što je dete svesno svog problema u govoru i oseća napetost organa za govor. Dete oseća jako veliku neprijatnost kada treba da govori. Za ovu vrstu potreban je logopedski tretman.
  • 4. Traumatsko mucanje je vrsta koja nastaje iznenada može se javiti kod dece i starijeg i mlađeg uzrasta. Prouzrokovano je velikim strahom odnosno traumom koje je dete preživelo.

Uloga porodice je jako važna. Roditelji treba da posvete pažnju detetu u fazi razvoja govora, da pričaju sa detetom i daju mu podršku da i ono priča. Ne treba da ga prekidaju u govoru, postavljaju naizmenična pitanja i treba pažljivo da slušaju dete. Nekada je neophodno da se uključi logoped i u saradnji sa njim da se rešava problem.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.