Nemirno dete

Nemirno dete

Roditelji dece predškolskog uzrasta suočavaju se sa raznoraznim teškoćama u vaspitanju svoje dece. Jedna od najčešćih jeste “nemirno dete”.

Nemirno dete

Ono što je važno za rešavanje ovog problema jeste promišljenost, jer ograničavanje deteta i pokušaji da ga smirite i “ukrotite” uvek izazivaju kontra- efekat. Tada su deca sklona raznim vidovima ponašanja, kao što su: napadi besa, agresivnost i neposlušnost.

Karakteristike koje opisuju nemirno dete su: da su oni puni energije, vedrog su i živahnog duha, stalno u pokretu, brbljiva, radoznala i jednom rečju neumorna. Stalno imaju potrebu za dokazivanjem da nešto znaju i mogu da urade. Vrlo često se suprotstavljaju autoritetima (roditeljima i vaspitačima).

Ono što je važno da roditelji znaju jeste da su nemirna deca inteligentna i smela, zbog svoje radoznalosti i nekada ne mogu prihvatiti sve što im roditelji kažu. Tada može pomoći razgovor, kroz koji treba pokazati ljubav i razumevanje za dete i njegove potrebe. Sa druge strane, bilo kakva vrsta kažnjavanja izaziva revolt kod deteta. Nemirna deca su nestašna, stalno traže izazove i na taj način zadovoljavaju svoju radoznalost.

Roditelji se često edukuju kroz razne seminare, samostalno istraživanje i čitanje naučnih radova, traže savete od stručnih lica, kako bi svoju ulogu roditelja poboljšali i uspeli da svoje dete vaspitaju na pravi način. Međutim, u nedostatku vremena (zbog poslovnih i drugih obaveza) u rešavanju ovog problema, može im pomoći usmeravanje dece na neke aktivnosti koje su u skladu sa njihovim interesovanjima. Jedna od takvih aktivnosti može biti sportskog karaktera, za kanalisanje dečije živahnosti i energije. Individualni ili grupni sportovi su prava stvar, u zavisnosti od toga kakvog je dete duha, da li je takmičarski nastrojeno (pa želi samostalno da se dokazuje) ili mu prija da bude deo tima. Tada se ono uči kontroli, koncentraciji i usvaja pravila igre. Takođe, likovne i muzičke aktivnosti mogu da pomognu u kanalisanju viška energije.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.