Savremeno roditeljstvo

Savremeno roditeljstvo

Tradicionalno roditeljstvo poistovećivano je sa majčinstvom, a očinstvo se stavljalo u drugi plan zbog uverenja da je majčinstvo deo ženskog identiteta i da više pripada ženama nego muškarcima. Očevi su, sa druge strane, pružali majkama finansijsku stabilnost i potporu, dok bi se one bavile vaspitanjem, negom i odgajanjem dece. Pojam savremenog roditeljstva podrazumeva jednaku prisutnost i učestvovanje oba roditelja u odgajanju dece.

Savremeno roditeljstvo

Takav partnerski odnos u vaspitanju značajno je oslobodio majke pritiska i takav odnos doprinosi dobroj organizaciji, koja obuhvata preuzimanje i podelu poslova i zajedničku brigu o deci, rad sa decom, podelu vremena i zadataka koje majke i očevi obavljaju. Savremeno roditeljstvo dovelo je do toga da se razvija pozitivnija porodična klima, rasteretilo je majku i više uključilo oca u odgajanje.

Majčinstvo, subjektivni roditeljski osećaj majke, za žene predstavlja najvažniji izvor ličnog identiteta, mnogo snažniji od bračnog statusa ili profesije. Majčinstvo je temelj ličnog ispunjenja, razvoja i sreće, ali ono je i izvor najvećeg straha, depresije i teskobe. Ono donosi osećaj ispunjenja, ali i ekonomskog tereta, ograničavanja i podređenosti. Zbog toga mnogi smatraju da nije moguće izjednačiti pojam majčinstva sa očinstvom, jer je taj doživljaj jedinstven, poseban i drugačiji.

Subjektivni doživljaj roditeljstva kod očeva se donekle razlikuje od onoga kod majki. Najpre, veći je društveni pristisak na žene da postanu majke nego što je na muškarce da postanu očevi.

Budući roditelji se pripremaju za ulogu roditelja jer ona ima velik značaj za život jedne porodice. Roditeljstvo se danas planira i mladi ovoj odluci pristupaju sa punom odgovornošću. Mladi roditelji sve više koriste literaturu iz oblasti vaspitanja, koriste savete iskusnih roditelja, pohađaju različite seminare i ulažu u dobro roditeljstvo, jer je ono veština koja se uči.

U zajedničkom roditeljstvu jako je važno da roditelji imaju iste ciljeve i stavove u vaspitanju. Vaspitanje mora biti usklađeno, pravila ponašanja i način ophođenja prema deci isti. Roditelji ne smeju poništavati jedni druge kako bi zadobili dečiju ljubav. Savremeni cilj vaspitanja jeste samopouzdano, optimistično, stabilno dete koje ima potencijale koje treba razvijati.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.