Slana soba

Dragi roditelji:

Veliko nam je zadovoljstvo što PU „MEGA KIDS“ našim mališanima može da pruži pogodnosti slane sobe. Boravak u slanoj sobi poboljšava opšte stanje organizma. Najčešće doprinosi lečenju respiratornog sistema, kao što su astma, hronične upale sinusa, uha, grla, ali blagotvorno utiče i na rad žlezda, alergije, kožu, opšte raspoloženje, utiče na imuni sistem...

Takođe, korišćenje slane sobe je odlična prevencija za pojavu raznih oboljenja, tako da je mogu koristiti potpuno zdrava deca, jer nema neželjene pojave i dejstva. Kao što studije potvrđuju, haloterapija je trenutno jedina metoda koja delotvorno može osloboditi disajne puteve patogenih organizama, alergena, smoga i sitne prašine koji nas sve više okružuju I karakteristični su za razvijene industrijske gradove.

slana soba mega kids

Kako stručnjaci navode, terapija vazduhom u slanim pećinama je jedna od najstarijih oblika lečenja. Potvrđeno je da vazduh u pećinama ima lekovito dejstvo na zdravlje čoveka. Ovakva terapija naziva se još i haloterapija ili slana terapija. Zapravo, sve je počelo kada je poljski lekar ispitivao efekte kamene soli na bolesnike koji borave u slanim rudnicima. Zatim i ruski lekar je na većem broju dece ispitivao efekat slanog rastvora na suzbijanje akutnog dermatitisa. Podstaknuti dobrim rezultatima svog ispitivanja, naučnici ubrzo dolaze na ideju da naprave slane sobe koje će biti pod kontrolisanim uslovima.

slana soba mega kids

Zahvaljujući njima, danas, kako u svetu, tako i u našem vrtiću „MEGA KIDS“, postoji slana soba namenjena našim mališanima u cilju unapređivanja njihovog zdravlja. Sam izgled sobe podseća na pećinu, zidovi su obloženi kamenom soli i svetlo je prigušeno.

Slana soba je specijalno opremljena prostorija za halotretmane u kojoj su zidovi obloženi kamenom solju i halogeneratorom koji je ključan za ovu vrstu tretmana. U sobi su boje prijatne za oko, lapme od himalajske soli, na podu je posuta medicinska so dubine 30ak centimetara, temperatura vazduha se kreće od 18 do 24 stepena, a vlažnost vazduha iznosi od 40 do 60 procenata.

Šta je Halogenerator?

Halogenerator je uređaj koji stvara suvi aerosol i uduvava ga u slanu sobu. Za razliku od speleoterapije (koja se oslanja samo na prirodno kreirani aerosol koji se tokom godina stvorio od soli sa zidova pećine), halogeneratori obezbeđuju precizno kontrolisanu koncentraciju suvog sonog aerosola pod kontrolisanim temperaturnim i uslovima relativne vlažnosti, u isto vreme regulišući veličinu i brzinu čestica suvog sonog aerosola. Mikroklima slane sobe u sadejstvu sa terapijskim svetlima utiča na psihofizičko blagostanje organizma.

Poznato je da se so sastoji od čestica jona, magnezijuma, cinka, kalijuma, litijuma gvožđa, kao i da svaki od ovih elemenata utiče na pravilan rad organizma. Takođe, utiču i na raspoloženje, smanjuju nivo stresa, umor i nervozu. Preporuka lekara je da deca imaju terapije tokom 10 radnih dana u trajanju od 20 minuta. Tada se udišu lekovite mikročestice koje dovode do poboljšanja opšteg stanja organizma. Sam tretman pokazuje da lekovito dejstvo slane sobe povoljno utiče na razne bolesti kao što su astma, alergije, prehlada, kod gornjih i donjih delova respiratornog trakta, kod bolesti pluća, upale grla i krjnika, sinusa...

Terapija solju pomaže da se tretiraju svi glavni procesi u bronhijama: oticanje, zapaljenje, višak sluzi i bakterijska infekcija, jer je poznato da so ima antibakterijski efekat. Danas se so koristi čak i u bazenima za plivanje umesto hlora da bi se uništile bakterije. Terapija solju je veoma efikasna za uništavanje bakterija koje se nalaze u sluzi. Kod većine pacijenata, nakon tretmana ovom terapijom, disajni putevi se normalizuju i simptomi nestaju. Haloterapija je 100% prirodna terapija koju su naučnici i istraživači razvili kao sredstvo koje pruža pozitivna delovanja identična soli koju su proučavali u prirodi. Boravak u slanoj sobi u trajanju od 40 minuta ima puno snažnije delovanje od 3 dana provedena na moru, jer mikročestice suvog slanog aerosola prodiru u gornje i donje disajne puteve do 90%, a sve druge inhalacije 35%.

Zbog svoje delotvornosti, našim mališanima nudimo korišćenje ovakve sobe.

slana soba mega kids
slana soba mega kids

Nazovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.