Stomačni virus

Stomačni virus

Stomačni virus, stomačni grip ili, kako se još naziva, gastroenteritis je drugi po redu uzročnik bolesti kod dece, dok su na prvom mestu infekcije gornjih disajnih puteva.

Stomačni virus

Uzročnici gastroenteritisa mogu biti virusi (kao što su adenovirusi, astorvirus, rota virus), bakterije (kao što su Salmonella, Shigella, Staphylococcus, Campylobacter, ili E. coli) i paraziti (giardia).

Stomačni virus je karakterističan za letnji period kada su temperature visoke, hrana je brže kvarljiva, a bakterije se ubrzano umnožavaju. Putevi prenošenja stomačnog virusa su različiti:

  1. 1. Može se preneti putem kontaminirane hrane;
  2. 2. Kontaktom sa osobom koja ima simptome stomačnog virusa;
  3. 3. Putem predmeta i hrane koje je dodirivala osoba obolela od stomačnog virusa.

Simptome je lako prepoznati, a pedijatar na osnovu vašeg objašnjenja simptoma može dati dijagnozu. Obično nastaje iznenada, bez najave i uz pratnju retke stolice, odnosno dijareje. Simptomi koji ga mogu pratiti su povraćanje, bol u stomaku i povišena telesna temperatura. S obzirom na to da deca gube dosta tečnosti, može izazvati i dehidrataciju. Ukoliko primetite krv u stolici, obavezno je uraditi laboratorijske analize kroz uzorke urina, stolice i krvi kako bi se pronašao uzročnik.

Lečenje stomačnog virusa ne zahteva hospitalizaciju, prognoze lečenja su dobre i vrlo brzo se može izlečiti u kućnim uslovima. Pošto ovaj virus dovodi do dehidratacije, najvažnija je rehidratacija dečijeg organizma rastvorima koji su puni soli, elektrolita i minerala, koji se gube prilikom dijareje. Pored toga, važna je i ishrana. Ukoliko dete povraća, neophodno je davati laganiju hranu. Kada povraćanje prestane, treba dati čvrstu hranu u malim količinama, kako što su npr. piletina ili ćuretina, pirinač, pire krompir, slani krekeri i dvopek. Ako dete ne povraća, može imati normalnu ishranu ako ima apetit.

Lekaru se treba obratiti onda kada:

  • - Dete ima znake dehidratacije;
  • - Dete ima suve i ispucale usne, izgleda pospano i ima vrtoglavicu;
  • - Dete ima visoku telesnu temperaturu;
  • - Dete ima krv u stolici ili u povraćenom sadržaju;
  • - Dete povraća i ima dijareju duže od nekoliko dana.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.