Varičele – ovčije boginje

Varičele – ovčije boginje

U poslednjih nekoliko meseci varičele su česta pojava u domovima zdravlja kod dece mlađeg uzrasta. Ova zarazna bolest je česta kod dece predškolskog uzrasta, ali može se javiti u bilo kom životnom dobu. Varičele pripadaju grupi herpes virusa. Najčešće su kod dece uzrasta od dve do osam godina.

Varičele – ovčije boginje

Šta su to varičele, koji je period inkubacije, koji su putevi prenosa i kako se leči?

Varičele ili u narodu poznate kao ovčije boginje je akutno oboljenje koje počinje visokom temperaturom, opštom malaksalošću, curenjem nosa i bolom u grlu. Zatim posle dva do tri dana javlja se osip po koži, najpre u vidu crvenih tačkica (papula), koje se pune vodenastim sadržajem i nastaje vezikula. Sledeća faza podrazumeva sušenje i stvaranje kraste na mestu vezikule, posle koje će određeni vremenski period na tom mestu koža ostati bleđa. Osip se javlja u talasima, može se naći i na koži i sluzokoži. Prolazi za 5 do 7 dana, osoba je u tom periodu najinfektivnija za svoju okolinu. Osoba je zarazna od 10 do 14 dana, koliko traje period inkubacije a to je vreme od ulaska virusa u telo. Smatra se da je osoba zarazna dva dana pre izbijanja osipa po koži pa sve dok se sve vezikule ne sasuše i ne pojavljuju nove. U proseku bolest traje dve a najviše tri nedelje. Ova zarazna bolest prenosi se kapljičnim putem, preko vazduha kijanjem, kašljanjem osobe koja je obolela ili treće osobe koja je bila u kontaktu sa obolelom osobom. Najčešće se javljaju u kolektivima. Virus ulazi kroz nos ili grlo a zatim se širi po čitavom organizmu. Dijagnoza se postavlja pregledom pedijatra uglavnom na osnovu izgleda osipa ili uzimanjem krvi i određivanjem faze bolesti.

Lečenje

Jako je važno da dete u prvoj nedelji miruje, što više se odmara i uzima dosta tečnosti. Dete treba biti u izolaciji. U zavisnosti od toka bolesti i kliničke slike uključuje se i odgovarajuća terapija. Obzirom da se u lečenju koristi simptomatska terapija u fazi osipa koriste se razni preparati kako bi sprečili dalje širenje i pomogli u sušenju krasti. Zbog visoke temperature daju se antipiretici, a za svrab antihistaminici. Često zbog svraba deca znaju biti jako nervozna, razdražljiva i neispavana. Ukoliko se jave veće komplikacije, u lečenje se uključuju i antivirusni lekovi koji sprečavaju umnožavanje virusa i njegovo dalje širenje. Pored svega navedenog, jako je važno održavati higijenu, dete treba redovno kupati, ne brisati dete peškirom nego tapkati da ne bi izazvali pucanje vezikule, posipati talk kako bi ublažili svrab.

Nakon preležane bolesti osoba ima trajni imunitet i više ne može oboleti od ove bolesti. Jedna od dobrih mera prevencije ovčijih boginja je vakcinacija.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.