Via Sensus - Refleksologija stopala

Via Sensus - Refleksologija stopala

Refleksologija je holistička terapija kojom se čitav organizam dovodi u ravnotežu, kroz masažu refleksnih tačaka na stopalima. Refleksologija je drevna metoda kojom se uspostavlja balans čitavog organizma, putem poboljšanja energetskog toka. Nastala je u Indiji, a danas je rasprostranjena na svim kontinentima. U nekim zemljama je integrisana sa klasičnom medicinom, kako bi se postiglo sveopšte blagostanje svake individue.

Nauka o refleksologiji zasniva se na činjenici da postoje određene refleksne zone u stopalima, rukama i ušima koje odgovaraju svim žlezdama, organima i delovima tela.Posebno osmišljeni poligoni služe da stimulišu refleksne tačke na stopalima korisnika i tako pozitivno utiču na celokupno zdravlje organizma.

Refleksologija je metoda koja pomaže telu da postigne balans u svakoj svojoj funkciji. Takođe se koristi kao prevencija i kao metoda kojom se postiže održavanje ravnoteže između sistema i dobrog protoka energije. Ona se ne bavi samo fizičkim simptomima, već osobom u celini. Posvećuje veliku pažnju emocijama, kao i mentalnom i duhovnom stanju svake osobe. Via Sensus predstavlja stazu koja je napravljena od različitog oblika keramičkog kamenja koja stimuliše mnoge zone u telu kao i stopala. Površina kamena stimuliše ceo organizam, disajne puteve ,vrat kao i varenje i razvitak mozga. Opušta mišiće, protok energije kroz telo, razbija blokade i tako stvara osećaj opuštenosti koji dugo traje.

Refleksologijom se pokreće čišćenje organizma, jer se stimulišu svi eliminatorni organi i limfni sistem, ubrzava se metabolizam, poboljšava se cirkulacija i smiruje nervni sistem. Od velike pomoći može biti i kod problema kože kao što su dermatitis, psorijaza, ekcem i vitiligo.

Benefiti upotrebe Via Sensus poligona su mnogobrojni – od pravilnog razvoja svoda stopala kod dece, do jačanja neuroloških veza u perifernom i centralnom nervnom sistemu.

Prednosti korišćenja Via sensus tretmana su sledeći:

  • Bolja cirkulacija
  • Bolji protok limfe i drugih materija organizma
  • Poboljšan tonus mišića
  • Zdraviji ligamenti i tetive
  • Poboljšana postura
  • Ublažavanje stresa i napetosti

Refleksologijom se mogu poboljšati i olakšati brojne teskobe. Teskobe respiratornog sistema: hronični i akutni sinusitis, tinnitus, astma, alergije, migrene, glavobolje itd. Svi delovi tela su predstavljeni na stopalima, i time su oformljene refleksne tačke, koje reflektuju svaki deo tela, odnosno ljudsko telo je mapirano na stopalima. Desno stopalo je povezano sa desnom stranom tela, a levo stopalo sa levom stranom. Određenom masažom tih refleksnih tačaka otkrivamo gde u organizmu postoji blokada energije (disbalans) i istovremeno taj disbalans, tj. blokade, otklanjamo.

Via Sensus - Refleksologija stopala mega kids

Kada bebe plaču ili doživljavaju određenu nelagodu obično refleksivno trljaju ruke, noge i trbuh. Na taj način se na određen način smiruju, Naime, na dlanu i stopalu se nalaze refleksne tačke koje se podudaraju s pojedinim organima. Njihovom pak masažom možete umiriti bebu uz kartu refleksologije stopala.

Via Sensus - Refleksologija stopala mega kids

1. Glava i zubi

Vrhovi prstiju odgovaraju području bebine glave i zuba. Njihova masaža može biti posebno korisna kada bebi izbijaju zubi. Nežnim pritiskom na tim malim područjima umirićemo bebu kada plače i bacaka se.

Via Sensus - Refleksologija stopala mega kids

2. Sinusi

Središta prstiju odgovaraju bebinim sinusima. Ako beba je šmrca bez prestanka, curi joj iz nosa ili ima poteškoća s disanjem zbog sluzi, masažom središnjeg područja prstiju stopala umirićemo simptome.

Via Sensus - Refleksologija stopala mega kids

3. Pluća

Infekcija ili prehlada, ako se ne leče, mogu dovesti do poteškoća s disanjem, prehranom i spavanjem. Simptomi se umiruju laganim trljanjem područja neposredno ispod vrata prstiju – koje odgovara plućima.

Via Sensus - Refleksologija stopala mega kids

4. Područje između pupka i prsa

U pređelu trbuha, iza želuca nalazi se mreža živaca odakle može dolaziti nelagoda, bol u trbuhu, grčevi i problemi s disanjem. Pokušajte lagano pritiskati u području koje je malo ispod podnožja prstiju.

Via Sensus - Refleksologija stopala mega kids

5. Gornji deo trbuha

Nežno utrljajte središte stopala koje odgovara gornjem delu stomaka. Dete će osetiti olakšanje.

Senzorna stimulacija stopala je važna tokom čitavog života, međutim rano detinjstvo je posebno ključan period za stimulaciju jer predstavlja vrhunac neuroplastičnosti ili period neurorazvoja. Oko 90 odsto mozga se razvija tokom prvih šest godina života. Tokom ovog perioda se formiraju i menjaju dečji nervni putevi kao odgovor na stimulanse, uključujući i onu iz stopala. Za zdrav rast, dečija noga treba da oseti sve tragove iz okoline. Stimulacija stopala je najbolja kada stopalo dodiruje tlo bez barijere - obuće. Ovo promoviše prirodno kretanje potrebno za pravilno držanje, bolju ravnotežu i koordinaciju.

Najbolji način da dete prohoda je učeći da hoda bosih nogu. To dozvoljava detetu da oseti potporu i razvija mišiće. Mišići stopala osećaju površinu po kojoj se hoda i prsti stopala se šire da održe ravnotežu. Bosih nogu, stopalo će se adaptirati na neravnine zemlje i samim tim ojačati, što je veoma povoljno za zdravlje detetovog stopala. Hodajući po stazi od kamenja i peska, dete ojačava mišiće stopala i ova aktivnosti dozvoljava detetu da istraži svoja čula. Hodanje po ovakvoj stazi predstavlja bitan korak ka boljem zdravlju, uključujući raspoloženje i fleksibilnost.

Danas se stopala neopravdano zanemaruju, pa čak 90 posto ljudi ima neki deformitet stopala. Na žalost sve više dece se rađa sa različitim urođenim deformitetima stopala, koji ukoliko se na vreme ne reše, mogu dovesti do ozbiljnih problema kako stopala tako i kičmenog stuba kao stuba glavnog oslonca našeg držanja. Prisetimo se da je čovek ranije bio u mnogo dubljoj vezi sa prirodom, postojao je direktan kontakt sa zemljom i tada je hodajući bos direktno stimulisao refleksne zone. Refleksoterapijom mi stimulišemo nervni sistem preko kičmene moždine, utičemo na simpatički nervni sistem i podstičemo proizvodnju dobrih hormona, endorfina i serotonina.

Tretman refleksologije može se ponavljati svaki dan 10 -20 dana ili jednom nedeljno. Primenjiva je i kod dece i odraslih bez razlike. Petnaestak minuta dnevno je preporučljivo vreme da dete hoda po stazi odnosno poligonu. Za najbolji učinak preporučuje se set vezanih tretmana od četiri do pet, jednom nedeljno. Svakako se primenjuje u skladu sa individualnim potrebama, te je nekome potrebno manje, a nekome više tretmana.

Nazovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.