Moje živahno dete

Moje živahno dete

U dečijoj je prirodi da budu živahna tj da trče, skaču, viču, kao i da su stalno u pokretu. Deci je potrebna sloboda da bi nesmetano istraživala svet koji ih okružuje.

Moje živahno dete

Većina roditelja se suočila sa ovim periodom u detetovom razvoju. Dolazite kući sa posla, a kod kuće vas čeka dete koje je puno energije i željno igre, iako se celog dana igralo. Postavlja vam sto pitanja, traži odgovore i juri po kući. Komšije se bune zbog buke, vi smirujete svoje dete, ali ono ne odustaje. To nisu razlozi za brigu, dete mora da istražuje, to je u njegovoj prirodi. Morate postaviti realna očekivanja i od njih ne možete očekivati da se ponašaju ozbiljno i odraslo.

Većina roditelja je otišla u posetu prijateljima ili rodbini i njihovo dete je bilo živahno, nemirno ili jednom rečju „nemoguće“. Tada je dete u fazi „divljanja“, želi da ono bude u centru pažnje, sve mora da pipne i da postavlja pitanja. Svi roditelji kroz to prolaze i nemojte očekivati da ćete nesmetano ispijati kafu i ćaskati sa prijateljima. Oni koji imaju decu će razumeti, a oni koji se još nisu ostvarili kao roditelji će biti strpljivi. Jako je važno da kada dete dođe u ovu fazu postoji spisak stvari koje dete sme da radi i one koje se smatraju neprihvatljivim. Na spisku neprihvatljivog ne sme biti istraživanje sveta oko sebe. Dete treba pustiti da bude dete, jer taj period odrastanja prolazi vrlo brzo.

Psiholozi previše živahnosti povezuju sa dečijom potrebom za većom aktivnošću. Roditelji primećuju da im je dete živahno i stalno u pokretu i zbog toga se pitaju gde treba postaviti granicu, tj. napraviti spisak šta je dopušteno, a šta ne. Postoji više faktora koji mogu da doprinesu tome da vam je dete aktivno i njih treba kontrolisati.

Na dečiju pojačanu aktivnost može uticati moderna tehnologija. Gledanje u ekran može izazvati hiperaktivnost kod dece, što su dokazale i naučne studije. Posmatrajte ponašanje svog deteta nakon odgledanog crtanog filma i videćete da dete postaje hiperaktivno, poistovećuje se sa junacima iz filma tako što skače, viče i imitira ono što je videlo.

Pored ekrana, rivalstvo među decom je jedan od razloga kada dete počinje da bude aktivnije. Starija deca se bore da ne budu poražena, a mlađa deca da dosegnu i pobede starijeg brata ili sestru i tu vrlo često dolazi do svađa.

Pozovite nas i dodatno se informišite o svemu. Naše ljubazno osoblje Vam stoji na raspolaganju.